keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Rusetin tutustujaiset

1616 luku muistetaan 
Historian havinaa, Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys Rusetti ry järjesti tutustujaiset 1.6.16 Kampin palvelukeskuksessa. Hieno luku 1616! Kyllä tuo luku tullaan muistamaan.
Klo 13.00 nelisenkymmentä naista kohotti tervetuliaismaljan Rusetille. Toinen malja kohotettiin sille, että vihdoin viimein Suomi on ratifioinut YK:n vammaissopimuksen. YK-sopimuksen artikla 6 käsittelee vammaisia naisia! Tutustujaiset osuivat myös päivään, jolloin Suomessa juhlistettiin naisten äänioikeuden 110-vuotisjuhlaa. Juhlan aihetta kerrakseen.
Paikalla oli tuttuja ja tuntemattomia. Edustaja oli Naisjärjestöjen keskusliitosta, Kuurojen liitosta ja muista järjestöistä sekä muuten vain asiasta kiinnostuneita. Sali oli täynnä innokkaita eri-ikäisiä naisia. Naisten esittäytymiskierros osoitti, että kyllä löytyi salista osaamista, kyvykkyyttä ja erilaista kokemusta roppakaupalla. Tätä kyvykkyyttä pitää käyttää yhteiseksi iloksi ja hyödyksi.
 

 
Puolet porukasta tässä kuvassa
Minulle ja varmasti monelle muullekin Vammaisten naisten yhdistyksen perustaminen on ollut pitkään yksi unelma. Nyt oltiin jo porukalla yhdessä.


Miksi olemme olemassa? 
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää vammaisten tyttöjen, naisten ja naiseksi itsensä tuntevien henkilöiden hyvinvointia, unelmien toteuttamista ja voimaantumista. Yhdistys edistää naisten osallisuutta kansallisesti ja kansainvälisesti. Yhdistys ottaa osaa myös yhteiskunnalliseen keskusteluun. Yhdistyksen säännöt hyväksyttiin 23.3. 
 
Miksi Rusetti?
 
Mitä Rusetti kertoo? Rusetti on tyttömäinen ja naisellinen ja monimuotoinen, onhan rusetteja vaikka minkälaisia. Kun solmii rusetin, on tehtävä päätös solmia rusetti. Rusetti kertoo joustavuudesta, solmun saa helposti auki. Rusetti on siis monimuotoinen, päättäväinen, joustava ja taipuu kielelle kuin kielelle.
 Unelmia tarvitaan
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää unelmien toteutumista.
Kristiina Harju alustaa unelmista
Kristiina Harju alusti unelmista. Hän kertoi, että unelmat ovat ihmisen aitoja tarpeita, jotka kumpuavat syvältä. On hyvin tavallista, että erityisesti naiset unohtavat käsikirjoittaa omaa elämäänsä. Moni syrjäytynyt ei odota elämältä yhtään mitään. Unelmat antavat kuitenkin suunnan sille, mitä odottaa. Millaista elämä on, kun unelmista tuleekin totta.
Kristiina kertoi, että unelmiin tarvitaan sisäistä navigaattoria, joka ohjaa toimintaa kohti osoitetta ts unelmaa. Yleensä on vain niin, että pelkäämme muutosta. Miten suostuu siihen, että jokin voisi muuttua elämässä. Muutos on mahdollista, kun muutoksen mahdollisuus ja muutoksen valmius kohtaavat.
Tarvitaan annas kattoo-asennetta. On rohkeasti katsottava, mikä on hyvä elämä itselle. Niinpä jokainen joutui pohtimaan oma unelmaansa ja kirjoittamaan sen kortille. Käsilaukussa tai kassissa kortti muistuttaa omasta unelmasta. Unelmien toteutuminen lähtee toteutumaan siitä hetkestä, kun asia kirjoitetaan paperille. Elämässä on oltava unelmia. Sisäisen navigaattorin on tiedettävä mihin, osoitteeseen se pyrkii. Mihin kaikkeen 1.6.16 kirjoitetut unelmat johtavatkaan?
Unelmana pyhiinvaellusmatka
Vuosi sitten yhtenä unelmanani oli pyhiinvaellusmatka Santiago de Compostelaan. Tämän unelman toteutumisesta Aila Peräjoki esitti kuvakavalkadin. Olihan meitä mukana 7 innokasta vaeltajaa, joista kolme vammaista naista. Pyhiinvaellusmatka herätti tilaisuudessa paljon kysymyksiä. Matkastamme voi lukea blogista sitkeaseiloriseikkailee.
 Ideat yhteen, mitä Rusetti on parhaimmillaan
Lopuksi kerättiin ideoita siitä, mitä Rusetin tarkoituspykälä parhaimmillaan merkitsee. Ideoita tuli paljon. Kiitos kaikille niistä! Rusetin hallitus voi lähteä työstämään niitä eteenpäin. Hienoa, että ideat tulevat naisilta, ei ylhäältä alas annettuina.
Rusetti vaikuttaa
Pirkko Justander postittaa ministerien kirjeet
Yhdistys on ottanut jo kantaa Polioliiton kanssa pääministeri Sipilän hallituksen aikomuksesta poistaa vammaispalvelut yli 75 vuotiailta vammaisilta.
Rusetti lähetti tutustujaispäivän päätteeksi ministereille ”pissakirjeen”, jossa ministerien toivotaan taittavan matkaa vammaisten naisten mokkasiineissa. Rusetti halusi muistuttaa siitä, että vammaiset ihmiset tarvitsevat aina WC:ssä asioidessaan esteettömyyttä, apuvälineitä ja usein toisen henkilön apua. Kirjeen sisältö julkistetaan 10.6. 
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti