maanantai 25. huhtikuuta 2016

Kunnon ja eurojen hankintaa


 
  
Hyvä kunto ei synny itsestään

 
 

 
Vuoden alusta aloitin monipuoliset harjoitukset erilaisissa liikuntaryhmissä. Asahi, jooga ja tuolijumppa ja uinti vahvistivat hengitystä, lihaksia, kehonhallintaa ja mietiskelyä. Pyörätuolisulkapallo taas lisäsi monipuolisesti voimaa ja kestävyyttä. Kunto nousi ja liikunta on ollut mukavaa muiden kanssa. Ryhmissä on osattu soveltaa kaikkea vamman mukaan. On ollut hienoa, että tätä kaikkea liikuntaa on löytynyt yhdistyksestä ts. HIY:stä. Hyvä meidän yhdistys!

Helmikuussa osuimme olemaan samaan aikaan Marja Pelkosen kanssa etelässä. Marja pyöräili strickerillään mäkiä ylös ja alas monta viikkoa. Minä kelasin pari viikkoa pyörätuolilla pitkin rantaviivaa. Kiusasin vatsalihaksia kelaamalla mäkiä ylös. Jumppa, uinti ja aurinko nostivat kummasti kuntoa.
Kuvassa Marja Pelkosen menopeli eli käsipyörä, jolla vaellus tapahtuu. Pyörätuoliin kiinnitetään strickeri, joka toimii käsipyöränä. Pyörässä on vaihteet, jotka helpottavat menoa. Itselleni tulee samanlainen pyörä. Saas nähdä, miten nämä toimivat pyhiinvaelluksella.

 
Hakemuksia sinne ja tänne
Tällainen matka vaatii tietysti rahaa. Koko porukka on tehnyt pitkin matkaa hakemuksia eri tahoille ja järjestöille, jotka jakavat stipendejä ja apurahoja. Hakeminen on vaatinut kovaa työtä. Jokainen hakemus on täytynyt tehdä  ajatuksella. Tämä reissu on pilottiluonteinen ja siksi oli perusteltua myös hakea avustuksia. Kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa vaativat hakemusten pitkät käsittelyprosessit. Parasta aikaa odottelemme vastauksia monelta taholta. Päätökset tulevat jälkikäteen. Totuus on myös se, että omasta kukkarosta joutuu ilman muuta maksamaan kuluja. Niinhän kaikki joutuvat tekemään.
Koska pyhiinvaeltajien majoitus- ja peseytymistilat eivät ole esteettömiä, vuokrasimme talon, mikä sekään ei ole aivan ilmaista. Päätimme tehdä hakemuksen Suomen Rotarysäätiölle. Alku näytti nihkeältä. Muutama kuukausi kului ja yhtäkkiä rotareista ilmoitettiin, että rotariklubit osallistuvat matkaamme. On todella hienoa, että Rotaryt tekevät monipuolista työtä. Yksi tavoitteista maailmalla on ollut lopettaa polion leviäminen. Mekin saimme End polio-paidat. Polion lopettamisesta löytyy lisäinfoa sivulla endpolio.org. Asia on minulle poliovammaisena erittäin tärkeä.
Avustajatunnit riittämättömiä
Moni tarvitsee henkilökohtaista avustajaa myös ulkomaan matkoilla. Sari Lehikoinen on joutunut taistelemaan riittävistä avustajatunneista. Avustaja on välttämätön, kun vaikeavammainen henkilö haluaa päästä yhdenvertaisesti matkustamaan ulkomaille. Kustannukset luonnollisesti nousevat, eikä tätä katsota hyvällä sosiaalitoimessa. Heta-liitto noudattaa JHL:n kanssa sovittua työehtosopimusta, jossa on kohta avustajan palkkaamisesta myös ulkomaanmatkoille. Korkein  hallinto-oikeus on tehnyt muutaman päätöksen asiassa. Näiden mukaan vaikeavammaiselle on annettava riittävät avustajatunnit ulkomaanmatkoille eikä vammaisen henkilön tarvitse perustella tätä.  Sari tulee kertomaan asiasta enemmän myöhemmin.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti