sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Uusi kuntoutusympäristö Validia Kuntoutus Helsingissä

 
Validia Kuntoutus Helsinki kehityksen kärjessä
Neljä päivää siitä, kun kotiuduin pyhiinvaellukselta, pääsin osallistumaan mielenkiintoiseen tapahtumaan torstaina 19.5.2016. Validia Kuntoutus Helsinki avasi uuden kuntoutusympäristön. Jo viime vuonna näin kuvia uusista kuntoutusteknologian laitteista. Muistan jo silloin olleeni innostunut asiasta.
Validia Kuntoutus Helsingissä harjoitellaan nyt kuntoutusteknologian uusimmilla laitteilla. Laitteissa on pelejä ja virtuaalimaisemia, jotka innostavat liikkumaan. Laitteilla voi harjoitella esimerkiksi käden- ja sormien liikkeitä, tasapainoa, seisomista ja kävelyä. Lisäksi pelit, kuvat ja muodot herättelevät aisteja, hahmottamista ja motivaatiota. Laitteet on kehittänyt ja valmistanut Tyromotion ja hankkeesta on vastannut Dr. Alexander Kollreider, (Founder) CTO/CSO. Oli mukavaa kuulla, kun Alexander Kollreider kertoi, ettei missään muualla maailmassa ole juuri näitä laitteita. Nyt laitteita käytetään Validia Kuntoutus Helsingissä ja tavoitteena on myös kerätä kokemuksia. Näiden kokemusten pohjalta edelleen kehitetään ohjelmia ja kuntoutusteknologiaa. Invalidiliiton Validia Kuntoutus Oy on siis kehityksen kärjessä maailmalla. WAU!
Koukuttavaa harjoitusta
Pääsin itsekin kokeilemaan kuntoutusteknologiaa hyödyntäviä laitteita.
Ohjelmat olivat koukuttavia ja niiden seuraamisessa unohti, että samaan aikaan harjoitutti milloin rannetta milloin sormia. Mielenkiinto pysyi ohjelmassa, joka tempasi mukaansa. Esim. rannetta harjoituttavassa ohjelmassa piti kanan käydä nappasemassa eri asennoista matoja. Sinänsä yksinkertaisten ohjelmien taustalla on tarkkaan suunniteltua ranteen kuntoutusharjoitusta. Voin kuvitella, ettei kuntoutus välttämättä olekaan enää puuduttavaa ja ikävää. Laitteet dokumentoivat myös edistymisen.
Pirjo Kauppinen kokeilee sorminäppäryyttä mittaavaa laitetta
Tänä päivänä kuntoutuksen vaikuttavuus on tärkeää paitsi maksajille myös kuntoutujalle itselleen. Maksaja-asiakas haluaa rahoilleen vastinetta.
 
 
 
Kuntoutujan näkökulmasta taas on äärimmäisen motivoivaa huomata, miten harjoitukset edistävät vaikkapa sorminäppäryyttä tai silmän ja käden koordinaatiota. Terapeutti voi todentaa asiakkaan edistymisen aina siitä hetkestä, kun hän aloittaa harjoitukset. Lisäksi yksi terapeutti voi ohjata useita kuntoutujia yhtaikaa. Yhteisöllisyys lisääntyy. Kun kokeilimme laitteita, salissa kuului innostuneita huutoja.  Kuntoutuslaitteita käyttivät myös innokkaat pikkupojat.
 
Laitteet soveltuvat myös kaikenikäisille; yhtä innostuneita olivat niin pikkupojat kuin minäkin.  
Pihnala-salissa menemme rohkeasti eteenpäin
Tuo uusi kuntoutusympäristö on ns. Pihnala-salissa. Mikä kunnianosoitus! Validia Kuntoutus Helsingissä on kabinetit Vilkkoselle ja Aaltoselle (entiset puheenjohtajat), Alarannalle (entinen johtaja ja ylilääkäri) sekä minulle. Koska Sali on nimetty minun mukaani ja olen sattunut syntymään Tanzaniassa, Itä-Afrikassa, on salin slogan swahiliksi Tutasonga mbele = Menemme rohkeasti eteenpäin.
Minua on aina kannustettu menemään rohkeasti eteenpäin elämässä. On hienoa, että huippumoderni robotiikkaan perustuva kuntoutusteknologinen ympäristö rohkaisee kuntoutujia eteenpäin kuntoutumisen polulla. Liiton arvo rohkeus näkyy myös liiton kuntoutuksessa, huipputeknologian saralla suoraan maailmankärkeen.
Pihnala-salin seinällä on afrikkalaista tunnelmaa. Validia Ammattiopiston opiskelija Roni Faaler oli tehnyt upean graffitin. Graffitin viestinä on Tutasonga mbele. Graffiti soveltuu hyvin paitsi seinälle, pöytätabletiksi ja muuntuu myös silmälasien putsausliinaankin.
 

Menemme rohkeasti eteen päin; Roni Faalerin graffiti.

 
Paikalla kuntoutusympäristön avajaisissa oli yhteistyökumppaneita, Valida Kuntoutus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Laitinen ja vt toimitusjohtaja Kristiina Silver, liittohallitus ja tottahan toki Invalidiliiton pääjohtaja ja viestintäjohtaja.
 
 
Kiitos vielä kerran kunnianosoituksesta ja kiitos Roni Faaler.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti